Gerealiseerde projecten.

In de loop der jaren zijn er aardig wat trommels door mijn handen gegaan.

De foto's hieronder geven een summier beeld van de projecten die ik heb mogen uitvoeren.


Snaredrum

Een nieuw gebouwde messing snaredrum van 14 X 6  inch.

Gepatineerd en als slagvel voorzien van een "pure white" kalfsvel van 0.3 MM dik.

 

De ketel is in huis gemaakt.

De spanmuisjes zijn van Van der Glas en uitgevoerd in onbewerkt aluminium. De hoops lagen nog ergens te zwerven en het mechaniek komt van een toeleverancier. Het ondervel is een Remo renesaince vel....

 

Een simpele trom met een geweldige uitstraling...


van der Glas restauraties.

Tot half de jaren 80 zijn er door de firma van der Glas wereldwijd talloze trommen geleverd aan defensie en burger tamboerkorpsen. De tamboers van toen zijn vaak op zoek naar een gerestaureerde trom als aandenken aan hun vervulde diensttijd.

 

Ik restaureer deze trommen zo goed als mogelijk terug naar de originele staat en worden door mij voorzien van de gewenste kleurstelling op de randen. 

 

Soms moet je besluiten om te trom te laten zoals hij is en er alleen het hoog nodige aan te repareren, denk hier bij aan trommen uit een nalatenschap. Het zou zonde zijn om deze trommen "kapot" te restaureren. Vaak word er besloten om deze trommen zo origineel mogelijk te houden qua lakken etc....Ook hier heb ik alle mogelijkheden voor in huis om deze trommen al dan niet bespeelbaar nog jaren mee te laten gaan. 

 

Het is vanzelfsprekend dat ik u kan adviseren m.b.t. het onderhoud, het stemmen, het maken van de juiste keuze van vellen en het leren van het knopen en opspannen van deze trommen.Marinetrommen.

De marinetrom is voor veel tamboers een bekende trom, met zijn blauwe randen en messing ketel is deze trom al jaren een gezichts bepalend onderdeel bij de tamboers en pijpers van het korps mariniers.

 

Ook marinetrommen worden door mij gerestaureerd en zelfs nieuw geproduceerd aan de hand van de wens van de klant. Custom snare drums.

Geen wens is te gek, geen vraag blijft onbeantwoord. In de loop der jaren zijn er door mij meerdere snares gebouwd op verzoek van de klant. Vaak betreft het messing ketels welke worden voorzien van hardware naar keuze al dan niet uit eigen huis.

 

Het gaat te ver om alle mogelijkheden op deze website te laten zien. Alles is zowat mogelijk. Houten hoops, messing hoops. Diameters en dieptes, aantal spanners, vleugelmoeren.....u zegt het maar.

 

 Vintage lookalike.

Geïnspireerd door de snaredrums van Leedy, Gretsch, Kessels, en Sonor uit de jaren 30 heb ik deze snare gebouwd, de tijd van de Jazz scene in Berlijn.

 

De ketel is in huis gemaakt van messing en de beuken hoops zijn na het stoombuigen voorzien van messing nokken.

Het snaarmechaniek is robuust uitgevoerd met een simpel mechanisme. 

 

Ik heb er aan de bovenzijde een kalfsvel en aan de onderzijde een geitenvel opgelegd. Op eigen gefabriceerde beuken velhoepels.

 

Het in huis gemaakte snarenmechaniek geeft je de mogelijkheid je eigen geluid te creëren met darmsnaren, veren, tennissnaren, fietsremkabels.....laat je fantasie de vrije loop.

 

De ketel is voorzien van een haast onopvallend patina....

Basler trom.

Gezien de opkomende populariteit van het Basler en Rudimental drummen heb ik me laten verleiden tot het bouwen van een "Basler" trom. De maten zijn 16"X 16".

 

De hardware van deze trom is afkomstig van Urs Gehrig welke DGA is van het Zwitserse merk Imperial.

 

De vellen en de velhoepels zijn in huis gemaakt.

 

De maatvoering, het buttend en de bevesting van de snaren is afwijkend van de traditionele Zwitserse Basler trommen. de set van DJ Fontana.

Ik kreeg de vraag of het mogelijk was een geitenvel te maken op een bassdrum. Deze vraag krijg ik wel vaker maar het leuke was dat de klant specifiek vroeg een vel te prepareren met het haar er nog op. Dit met de set van DJ Fontana (Elvis) als inspiratie  cq voorbeeld.

 

De velhoepels zijn na het stomen door mij rechtstreeks op de ketel op maat gemaakt. hierna is het vel op de gewone manier op de hoepels gelegd.

 

Het eindresultaat en het gerelateerde geluid is naar wens van de klant en voor mij was daarmee het einde bereikt van een leuke en niet alledaagse opdracht.

 

 
Berlijnse duivel jaren 30.

Het geschilderde vel van de "original Jazzband de Dufte Knorre" kwam tevoorschijn op het bassdrumvel van een klant nadat deze een oude Bass had gekocht. Het slagvel was kapot en het voorvel zat verkeerd op de hoop met de tekening aan de binnenzijde gemonteerd.

 

Op dit vel zat een schildering zoals aangetoond op de foto. En nu verder.....wat ga je er mee doen...om het vel om te leggen moet het nat worden gemaakt en dat vernietigd misschien de schildering wel. 

 

Na de nodige research gedaan te hebben heeft de klant er voor gekozen de gok te wagen, en dit pakte goed uit. We hebben het vel kunnen demonteren en op de juiste wijze kunnen terug leggen op de velhoepels. Tevens hebben we een slagvel gemaakt van een ander oud kalfsvel.

 

De klant heeft in een soort van "workshop" het vel zelf geleerd op de juiste manier op te leggen. 

Een stuk historie is hiermee bewaard. 
Kalfsvellen.

Ik heb al voor vele klanten hun trommen mogen voorzien van kalfs en geitenvellen. Vaak gaat dit gepaard met het fabriceren van een beuken velhoepel.

 

Kalfs en geitenvellen leggen is een vak apart maar het is absoluut geen rocketscience. Als je jezelf aan een paar simpele vuistregels houd is het vrijwel door iedereen aan te leren.

 

Ik heb altijd  rond de 100 vellen op voorraad in diverse maten.

Kalfs en geitenvellen zijn in diverse diktes en afwerking  bij me te bestellen. 

 

In de webwinkel vind je hier meer informatie over.
Werkplaats.

Werkplaats, mancave, museum, ontmoetingsplek zijn zo maar wat namen voor het plekje waar ik werk. Het is klein en staat vol met gereedschap en mijn collectie trommen (ca 150 stuks.)

 

De werkplaats is bij mij aan huis en voorzien van alle wenselijke gereedschappen. Ik maak hier zelf complete persen om Baslertrommen te kunnnen persen....

 

Kom gerust een keer een bak koffie drinken, kijken kost niks....